Xenia Perek

Xenia Perek_Michiel Schatborn

Xenia Perek (1993 PL-NL) is een performance kunstenares woonachtig in Amsterdam. Perek creëert zowel fysieke als mentale scores die hun grondslag vinden in het nachtleven, alsmede in de nacht in het algemeen. Het sensorische beeld is inhoud, evenals middel voor haar narratieven.
Zodoende centreren haar performances rondom het lichamelijke en gerelateerde opbouwende momentums welke ook afgezonderd van het geheel gezien kunnen worden – nagenoeg refererend aan het stilstaand beeld van fotografie.

Ze omringt zichzelf met expliciete verhalen, dromen, levenssituaties en fysieke staten welke zij samenbrengt onder de noemer ‘dynamic instinctual material’ / ’dynamisch-instinctief materiaal’. Perek’s personages creëren verschillende (on)effectieve spanningsvelden met de socio-economische maatschappij waar ze in geplaatst worden als een zoektocht naar onderhandelingen over hoe we leven.

Perek is onderdeel van een van Amsterdams oudste drag queen House, de House of Hopelezz. Ze is gerepresenteerd door de hedendaagse kunst galerie ADA in Rome.