B-MOVIE, UNDERGROUND en TRASH FILM FESTIVAL
Een apart festival, vijf dagen buitenwerelds aangenaam waar Brabantse gastvrijheid, horror en sereniteit paradoxaal zeer genoegelijk samen gaan.

OVER HET FESTIVAL
Voor liefhebbers van het bizarre, experimentele of anderszins vervreemdende, wordt elk jaar dit festival gepresenteerd.

Het BUT Film Festival 2014 vindt plaats 3 t/m 7 september de "Nieuwe Veste", Sint Janstraat 16, in het centrum Breda.

BUT staat voor B-movie, Underground en Trash.  "B-movies" zijn low budget geproduceerd zonder ondersteuning van grote studios. "Underground"  bevinden zich inhoudelijk aan de grenzen van het 'toelaatbare' vaak met nogal expliciete beelden. "Trash-films 'zijn zeer over de top films qua beeld en inhoudelijk.

Alternatief Festival voor kenners en beginnelingen.
Het festival bied vooral afwijkende werken die je langs gewone wegen minder snel zal tegenkomen.   De doorgewinterde liefhebbers wensen buiten vast geroeste kaders verwent te worden.  In ‘BUT films’ vinden we het wild creatieve met onbevangene puurheid en enthousiasme nog terug Films vaak gemaakt met vaak minimale budgetten, met dialogen, special-effects en ongecensureerde buitensporigheden, een stevige portie ‘gore’ met donkere doldwaze humor is dan ook geen barrière voor het filmprogram.

Niet alle BUTFF films zijn echter gevuld met dat ‘gore’, een bezoeker die zekere extremiteiten wil vermijden vindt genoeg spannende alternatieven.


MUSIC, POETRY, PERFORMANCE & ARTS
BUTFF toont een gevarieerd programma voor fans van het bizarre, experimentele en het absurde. Naast films is er uitgebreid programma met optredens & workshops. Mede dankzij het uitgebreid randprogramma is BUTFF tevens een trekplaats voor liefhebbers van alternatieve muziek, poëzie, performance & kunst.

RETROSPECTIVE
De presentatie van retrospectieve van een 'BUT' persoonlijkheid, een regisseur, acteur of producent die een belangrijke rol speelt in deze subcultuur.
In 2013 toonden we een selectie films van regisseur Albert Pyun. In 2010 was ondergrondse film-legende Jörg Buttgereit eregast. De editie 2009 verwelkomde we the King of Trash - John Waters. Het jaar daarvoor toonde een terugblik op de werken van David Cronenberg (USA), Cyrus Frisch (NL) en Wenzel Storch (DE).

INTERNATIONAL
Regisseurs, producenten en acteurs van uit de de hele wereld bezoeken het festival om als speciale gast aanwezig te zijn en hun werk toe te lichten.
Te gast waren o.a.; Fred Vogel, JT Petty, Andrew van den Houten, Lloyd Kaufman, Wenzel Storch, Christian Veil, Adam Wingard, Javi Camino, Barak Epstein, Nick Zedd & Remy Couture

COMPETITIE
Elk jaar zijn er BUT awards,  de Direcors. Award , BUTest (beste) korte film, BUTest feature film, BUTest studenten film en  grond-breaker award voor een persoonlijkheid met erg opvallende prestaties in de BUTgenres.
 
STICHTING IDFX
BUTFF is een initiatief van Stichting Idee-fixe (IDFX). Een stichting strevend  een groter publiek voor alternatieve kunstvormen. Met focus op foto, film, beeldende kunst en digitale media.  IDFX ziet een taak voor zichzelf als een actieve intermediair tussen publiek, kunstenaars en distributeurs.

Agenda

  • woensdag 3 sep 2014

    De 2014 editie van het BUT Film Festival vindt plaats in het centrum van Breda van 3 september tot en met 7 september